Schoolreisje afgeblazen om terreurdreiging IS

Een middelbare school in Etten-Leur heeft honderden leerlingen teleurgesteld door een schoolreisje naar Parijs af te blazen. De school vreest dat de scholieren in de Franse hoofdstad slachtoffer worden van een aanslag door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De kans dat de leerlingen daadwerkelijk iets overkomt is klein, maar de maatregel is allerminst overdreven, zegt rector Peter van Heusden vrijdag in BN De Stem. “De dreiging is er zeker en we hoeven het niet op te zoeken. Ik moet er niet aan denken als het fout zou gaan. Veiligheid van de leerlingen is onze verantwoordelijkheid.”

De Brabantse school bekijkt of de leerlingen over enkele maanden alsnog naar Parijs kunnen.

Vorige week doken geruchten op dat IS van plan zou zijn aanslagen te plegen op metro’s in Parijs en de Verenigde Staten. Op welke termijn dat zou moeten gebeuren, is niet bekend.

Het kabinet zei vorige week nog dat ondanks de dreiging van islamitisch extremisme geen reden is voor angst en dat iedereen gewoon door moet gaan met leven. “We moeten ons niet gek laten maken”, zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).