OM vervolgt Haagse jihadisten als terreurgroep

Het Openbaar Ministerie wil een groep Haagse jihadisten vervolgen als terreurorganisatie. Dat bevestigt justitie na berichtgeving hierover in het AD.

Volgens het OM is sprake van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk omdat de verdachten een samenwerkingsverband vormden en er sprake was van een rolverdeling. Zo ronselde de een jihadisten op straat en plaatste een ander opruiende teksten op social media.

In het onderzoek zitten nu zes verdachten vast en zijn er in totaal elf aangehouden. Vijf van hen zouden deel uit maken van een terreurgroep.

Volgens het AD zijn er zes vermeende kopstukken, waarvan er vijf vastzitten. De hoofdverdachten kunnen maximaal een levenslange celstraf krijgen, meelopers een straf tot vijftien jaar.

De baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, wilde vrijdagochtend op Radio 1 niet ingaan op namen en de plaatsen waar ze nu wellicht zijn. Wel zei hij dat het onderzoek ‘nog lang niet klaar’ is.

Volgens Bolhaar zijn er geen aanwijzingen dat de groep een aanslag zou plannen in Nederland. De vergelijking die het AD maakt met de Hofstadgroep is daarom ook niet op zijn plaats, zei hij. “Het gaat om een ander type verdenking zoals ronselen en terroristische activiteiten in het buitenland.”

Een advocaat van een van de verdachten stelt in het AD dat het OM alleen maar de kans op een veroordeling probeert te vergroten door hen aan te merken als terroristische organisatie. “Dit is een lapmiddel. Er zijn weinig concrete verdenkingen tegen mijn cliënt.”

Volgens Bolhaar roept justitie ‘niet zomaar iets’. Precieze details over de verdenkingen kon hij in verband met het onderzoek echter niet geven.

De eerste drie verdachten in het onderzoek staan op 3 november voor de rechter. Het gaat om een 20-jarige teruggekeerde jihadstrijder uit Amsterdam, een 20-jarige vrouwelijke ronselaar uit Zoetermeer en een 23-jarige Utrechter die wordt verdacht van het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. Het trio wordt niet verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk.