Schippers ziet niets in eigen bijdrage huisarts

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is ‘niet enthousiast’ over het plan mensen een eigen bijdrage van tien euro te laten betalen voor een bezoek aan de huisarts. Bijna de helft van de huisartsen zou een drempel willen opwerpen omdat mensen buiten kantooruren te snel een huisartsenpost bezoeken.

“Als we dat gaan doen zit de spoedeisende hulp weer heel snel vol en die is duurder dan de huisartsenpost”, reageerde Schippers vrijdag op een onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc waarin zo’n vijfhonderd huisartsen werd gevraagd naar hun ervaringen met de huisartsenpost. “Wij willen graag dat mensen in de avonden en in de weekend naar de huisartsenpost gaan en niet naar de spoedeisende hulp.”

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten de huisartsenpost buiten kantooruren vaker bezoeken met lichte klachten. Volgens de artsen is de avond- en weekendpost daar niet voor bedoeld. Schippers roept huisartsen juist op vaker een avondspreekuur te houden. “Dat mensen die de hele dag werken ’s avonds toch bij je terechtkunnen.”