Bevolkingsonderzoek detecteert 763 keer darmkanker

 In de eerste zes maanden van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is de ziekte bij 763 deelnemers geconstateerd. Dat blijkt vrijdag uit de eerste resultaten, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bijna 130 duizend mensen namen deel aan het bevolkingsonderzoek, dat stapsgewijs verplicht wordt gesteld voor mensen tussen de 55 en 75 jaar. Van de uitgenodigde mensen nam 68 procent deel aan het onderzoek.

Ruim elfduizend mensen moesten na de test terugkomen voor een vervolgonderzoek. In zeven procent van de gevallen werd darmkanker geconstateerd, bij meer dan een derde gevorderde poliepen die kunnen uitgroeien tot darmkanker.

De cijfers komen grotendeels overeen met de prognoses op basis van eerdere onderzoeken, aldus het RIVM. Het bevolkingsonderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Gegevens van 190 mensen zijn geanalyseerd.

Darmkanker wordt ook wel ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Het duurt lang voordat de ziekte klachten geeft. Hierdoor gaat de patiënt vaak te laat naar de arts. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel jaarlijks 2400 minder mensen te laten overlijden aan darmkanker.

2014-10-10