‘Ex-militair ronselt voor jihad op basis Volkel’

Een ex-militair heeft op vliegbasis Volkel in Noord-Brabant geprobeerd zijn voormalige collega’s te ronselen voor de jihad. Het incident is begin deze week bij de de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gemeld, schrijft De Telegraaf vrijdag.

De geradicaliseerde man heeft onder meer via de mail zijn voormalige collega’s benaderd. Bronnen spreken tegen over ‘ronselpraktijken, die heel bedreigend overkwamen’, aldus de ochtendkrant. Tegen de tijd dat werd ingegrepen ‘was hij al gevlogen’, zegt een bron. Het zou gaan om een burger.

Ook de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) weet van het incident af. Volgens De Telegraaf is de standaardprocedure dat beide inlichtingendiensten op de hoogte worden gebracht.

Zowel de vliegbasis, de MIVD als Defensie geeft geen commentaar. Zij onderzoeken de zaak. “Maar we kunnen wel aangeven hoe Defensie hiermee omgaat”, aldus een woordvoerder van de MIVD. “Nu we zo actief zijn in het Midden-Oosten hebben we voorzorgsmaatregelen genomen voor de veiligheid van ons personeel. Een van die maatregelen is inmiddels algemeen bekend: niet reizen in uniform.”

“Dit hogere veiligheidsbewustzijn zorgt er voor dat, als zich incidenten voordoen zoals ronselpogingen of bedreigingen ons personeel goed reageert. Er wordt dus snel ingegrepen bij incidenten en zo houden we onze krijgsmacht veilig.”

F-16’s van de vliegbasis nemen sinds vorige week actief deel aan de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De straaljagers hebben de afgelopen dagen bombardementen op IS-doelen uitgevoerd. Op Volkel werken zo’n 1500 mensen en er wordt aangenomen dat er kernwapens liggen.

2014-10-10