Vijf miljoen koelkasten over datum

Bijna de helft van de Nederlandse koelkasten is verouderd en het is beter die snel te vervangen. Dat stelt Milieu Centraal maandag na onderzoek. Het vervangen van de koelkasten kan huishoudens tot honderd euro per jaar besparen.

Nederlanders hebben in totaal 10,8 miljoen koelkasten. 51 procent daarvan is zeven jaar of ouder, maar een nieuwe koelkast is veel zuiniger, aldus Milieu Centraal. Consumenten besparen op hun energierekening als het oude model wordt ingeruild. “We proberen mensen bewust te maken om een koelkast sneller weg te doen dan hem vijftien jaar te laten staan”, aldus een woordvoerder.

Ook is een nieuwe koelkast zuiniger voor het milieu. “Voor het milieu is het vaak goed spullen langer te bewaren, maar dat geldt niet voor koelkasten. De huidige koelkasten zijn zeker zestig procent zuiniger”, aldus de woordvoerder.

De besparingen kunnen, afhankelijk van het model, oplopen tot honderd euro per jaar. De organisatie heeft een website gestart waarmee de besparing kan worden berekend.

2014-10-13