‘Kamer wil van OV-chipkaart af’

Een ruime Kamermeerderheid wil de huidige OV-chipkaart afschaffen. De partijen willen zo snel mogelijk overstappen op een van de alternatieven, schrijft het AD woensdag.

Onder meer VVD, CDA, D66, PVV en ChristenUnie zien geen toekomst meer voor de OV-chipkaart. De NS is al alternatieven aan het testen, maar dat gaat regeringspartij VVD niet snel genoeg. “Ophouden met testen. Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold”, zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer in de krant.

D66 wil ook van de huidige chipkaart af, maar wacht liever de testen af. “Laten we het deze keer vooral goed doen”, zegt Kamerlid Stientje van Veldhoven in de krant. PVV-Kamerlid Barry Madlener wil dat er een alternatief komt en dat het gewone treinkaartje terugkomt.

Reizigers klagen al langer over het omslachtige in- en uitchecken bij stations en het feit dat er minstens twintig euro saldo op de kaart moet staan. Daarnaast is het meenemen van anderen omslachtig. Een mogelijk alternatief is betalen met de smartphone, waarmee zonder in- en uitchecken kan worden gevolgd welk traject een reiziger heeft afgelegd.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wijst er in de krant op dat de OV-chipkaart geen eindstation is. “Het is nu een volwaardig product, maar moet in de toekomst verder worden ontwikkeld.”

 

 20141015