Werkstraf geëist tegen politieman om fataal ongeluk

Een 59-jarige politieman heeft vrijdag een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van zes maanden horen eisen. De man was een jaar geleden betrokken bij een verkeersongeluk in Apeldoorn waarbij een 47-jarige automobiliste om het leven kwam.

De man reed vorig jaar oktober met hoge snelheid in een politiebus naar een spoedmelding. Hij reed op een voorrangsweg en voerde geen sirene en zwaailicht. Het slachtoffer kwam op een kruispunt van rechts. De politieman was in de veronderstelling dat de automobiliste zou stoppen vanwege de voorrangssituatie, maar dit gebeurde niet.

Toen de agent op de rem trapte, reed het politievoertuig 130 kilometer per uur. Hij klapte uiteindelijk met 110 kilometer per uur op de auto. Op de weg geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

De officier van justitie neemt het de politieman kwalijk dat hij zich volgens zijn eigen verklaring niet bewust was van zijn hoge snelheid. Ook heeft de verdachte de veiligheid van het verkeer onvoldoende gewaarborgd en heeft hij niet overlegd met de meldkamer over zijn snelheid.

Volgens het OM is de agent daarom schuldig aan het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop. Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie onder meer rekening gehouden met de gevolgen voor de nabestaanden van de overleden vrouw.

De rechtbank in Zutphen doet over twee weken uitspraak.

2014-10-17