‘Maximaal vier jaar cel voor hoerenloper’

Hoerenlopers moeten als het aan de PvdA, SP en ChristenUnie ligt een celstraf van maximaal vier jaar of een boete tot twintigduizend euro krijgen. Dat staat in een initiatiefwet die de drie partijen vrijdag hebben gepresenteerd.

Het gaat om klanten van prostituees die kunnen weten dat een vrouw onder dwang werkt. De partijen willen uitbuiting tegengaan en hopen dat de wet klanten van prostituees aanmoedigt misstanden te melden.

“Wij willen dat prostitutie als een moderne vorm van slavernij wordt tegengegaan”, zei ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers tijdens de presentatie van de wet. “Doel is niet om zo veel mogelijk klanten vast te zetten, maar een nieuwe norm te stellen om misstanden te melden.”

Officier van Justitie Jolanda de Boer, gespecialiseerd in mensenhandel, benadrukte het belang van de wet. “De klant is een heel belangrijke schakel. Er zijn heel wat momenten waarop een klant kan weten dat er iets niet in de haak is.” Volgens De Boer komt er dankzij de wet extra aandacht voor het aanpakken van misstanden. “Ik verwacht er mooie resultaten van.”

De politie kan met de nieuwe wet bijvoorbeeld actief gaan zoeken op recensiewebsites over hoeren, om aan de hand van IP-adressen te herleiden wie bij welke hoer is geweest. Zo zouden op internet beschrijvingen te vinden zijn van prostituees die huilend hun werk doen. Net als bij heling moet een ‘redelijk vermoeden’ van een misdrijf genoeg zijn om straf te krijgen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) beloofde vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad de wet ‘met respect’ te zullen behandelen. De bewindsman deed eerder zelf al een poging om deze problematiek aan te pakken door prostituees verplicht te stellen zich te registreren. Daarmee hoopte hij misstanden beter aan te kunnen pakken. De Eerste Kamer wees het voorstel echter af.

 2014-10-17