Alle ziekenhuizen publiceren sterftecijfers

Alle ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers gepubliceerd. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag gemeld. Patiënten en verzekeraars moeten zo meer inzicht krijgen in de kwaliteit van de zorg.

Ziekenhuizen spraken al in 2009 af dat zij hun sterftecijfers zouden publiceren, maar veel ziekenhuizen hebben jaren getreuzeld. Op 1 maart verliep de deadline die de NZa had gesteld. Een aantal ziekenhuizen had toen nog altijd geen cijfers gepubliceerd. Zij kregen een tik op de vingers van de NZa, waarna ze alsnog in actie kwamen.

De NZa verwacht dat ziekenhuizen meer cijfers gaan publiceren die een indicatie kunnen geven van de kwaliteit van behandelingen, zoals het aantal patiënten dat na een behandeling opnieuw moet worden opgeomen.

2014-10-20