Donorweek levert weer minder nieuwe donoren op

Tijdens de Donorweek hebben zich ruim tien procent minder mensen laten registreren dan vorig jaar. Het aantal registraties bleef steken op 27.433 tegenover 31.285 in 2013. Van de nieuwe registraties zei 86 procent ja tegen orgaandonatie. Dat maakte de organisatie van de Donorweek maandag bekend.

 Een directe verklaring voor het lagere aantal aanmeldingen is er niet. In de eindstand van vorig jaar zijn ook mensen meegeteld die zich als uitvloeisel van de Donorweek hebben geregistreerd. “Pas aan het einde van het jaar kunnen we een echt goede vergelijking met 2013 maken”, zegt een woordvoerder.

 Direct aan het einde van de Donorweek 2013 stond de teller op ruim 29 duizend nieuwe registraties. Dat betekent dat in de voorlopige eindstand van de Donorweek ongeveer tweeduizend minder nieuwe aanmeldingen zijn genoteerd.

 De dalende trend is overigens al eerder ingezet. Tegenover de ruim 31 duizend nieuwe registraties die vorig jaar rondom de Donorweek binnenkwamen, staan 38 duizend registraties in 2012.

 De Donorweek heeft als doel mensen bewust te maken van de keuze om organen af te staan na de dood. Daarvoor zijn via televisie, radio, kranten en social media miljoenen mensen bereikt. Er staan nu bijna 5,8 miljoen mensen in Nederland geregistreerd in het Donorregister, ruim procent procent van hen zegt ja tegen donatie.

 2014-10-20