Illegale vuurwerkhandel komt op gang

De handel in illegaal vuurwerk komt op stoom. Vrijdag werd in een kelderbox van een woning in Den Haag negentig kilo zeer gevaarlijk vuurwerk gevonden. Drie weken geleden werd in het oosten van het land al een busje met zeshonderd kilo zwaar vuurwerk van de weg gehaald. Het zijn de eerste grote vuurwerkvondsten die in aanloop naar de komende jaarwisseling naar buiten zijn gebracht, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

 Het OM houdt jaarlijks vanaf oktober een lijst bij met de totale hoeveelheid onderschept illegaal vuurwerk. Een eerste tussenstand van de Vuurwerkbarometer is er nog niet, maar omdat vorig jaar tussen 1 oktober en 11 november ruim 24 duizend kilo vuurwerk werd gevonden en in de jaren ervoor ook al duizenden kilo’s, is het waarschijnlijk dat ook dit jaar al veel meer vuurwerk is ontdekt dan tot nu toe naar buiten is gebracht.

 Jaarlijks schaffen Nederlanders naar schatting een tot twee miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk aan. Bij controles door politie en inspectiediensten werd de afgelopen vier jaargangen gemiddeld 138,5 duizend kilo vuurwerk onderschept.

 Niet alleen de opslag van vuurwerk en de busjes die er ongecontroleerd mee rondrijden naar schimmige opslagplaatsen zorgen voor gevaar. De laatste jaren wordt steeds vaker en meer vuurwerk per internet besteld en per post bezorgd. De jacht op deze gevaarlijke pakketjes was vorig jaar nog tamelijk vruchteloos: van de naar schatting vele jaarlijkse bestellingen onderschepte de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) er vorig jaar door capaciteitsproblemen en door het briefgeheim slechts zo’n honderd.

 Bij de vondst in Den Haag ging het om zeven dozen met zogeheten cobra’s en mortierbommen. Dat is massa-explosief vuurwerk, waarbij meerdere knallen tegelijk plaatsvinden die samen een enorme knal veroorzaken. De opslag van dit soort vuurwerk is verboden sinds bij de vuurwerkramp in 2000 de Enschede wijk Roompot werd verwoest, omdat de benodigde minimumafstanden tot bebouwing nergens haalbaar zijn.

 De eigenaren van het vuurwerk, een 24-jarige man uit Den Haag en zijn 22-jarige vriendin, zijn aangehouden en worden maandagmiddag voorgeleid. Politie en justitie benadrukken dat het vuurwerk dat zij in huis hadden levensgevaarlijk is en alleen door professionals mag worden gebruikt.

 2014-10-20