‘Laat radicale moslims naar Syrië vertrekken’

Nederland kan jihadstrijders maar beter naar Syrië laten gaan. Als deze jihadi’s in Nederland blijven vergroot dat de kans op een aanslag, melden Nederlandse strijders in Aleppo tegen het AD. Het tegenhouden van radicale moslims zorgt in Nederland alleen maar voor problemen, aldus een van hen. “Ik denk niet dat je pislinke potentiële jihadgangers in je achtertuin wil hebben.”

In Nederland zijn zo’n vijftig paspoorten van mogelijke jihadgangers afgenomen. Om de radicale moslims in de gaten te houden zijn veel agenten nodig. Voor het volgen van dertig jihadi’s die zijn teruggekeerd uit Syrië worden zevenhonderd AIVD’ers ingezet.

Terrorisme-experts houden echter vast aan de maatregel. “Als je ze laat gaan en ze komen terug, dan zijn ze getraind en meer vastberaden”, aldus Glenn Schoen. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof is niets doen geen optie. “We weten dat met het innemen van een paspoort het probleem niet is opgelost. Je voorkomt er wel mee dat ze in een volgende fase van radicalisering terechtkomen”, aldus Schoof in het AD.

Nederlanders die naar Syrië willen afreizen om te vechten kunnen dat eenvoudig doen, schrijft De Telegraaf vrijdag. Er is nog geen automatisch systeem dat alarm slaat als een jihadist het vliegtuig pakt, aldus expert van marechaussee en grensbewaking Michiel de Weger in de krant. “De grensbewaking krijgt nog steeds veel te weinig gegevens. Gezien de huidige dreiging is dat onverantwoord”, aldus De Weger.

2014-10-24