Kamer wil opheldering over extra EU-afdracht

Het kabinet moet zo snel mogelijk opheldering verschaffen over de vermeende naheffing van 642 miljoen euro die de Europese Commissie Nederland zou opleggen op de afdracht voor dit jaar. Daar hebben coalitiepartij VVD en oppositiepartij CDA om gevraagd.

De naheffing op de EU-afdracht is volgens VVD-Kamerlid Mark Verheijen ‘de verkeerde boodschap op het verkeerde moment’. Verheijen hoopt dat het bericht niet klopt en heeft het kabinet om opheldering gevraagd, zo liet hij donderdagavond laat al weten op twitter. Hetzelfde geldt voor CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

The Financial Times berichtte donderdag over de naheffing. Nederland zou in december 642,7 miljoen euro extra moeten betalen. Vanwege een nieuwe rekenmethode is de Nederlandse economie groter dan eerder was aangenomen. Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte donderdagnacht tijdens de EU-top in Brussel dat Nederland niet ‘zomaar een cheque’ zal tekenen. “We gaan dit tot de bodem uitzoeken.”

Scheidend voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei diezelfde nacht echter van niets te weten over de naheffing voor Nederland en andere EU-landen. “Ik ben hier niet over geïnformeerd, dus ik kan hier geen commentaar op geven, zei hij tegen een verslaggever van de BBC.

 

2014-10-24