Agent veroordeeld voor schieten bij verkeerscontrole

Een 56-jarige politieman is vrijdag veroordeeld omdat hij bij een verkeerscontrole een auto onder vuur nam. De rechtbank in Arnhem legde hem een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur op voor poging tot doodslag. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 2500 euro betalen aan een van de slachtoffers.

Bij een verkeerscontrole begin vorig jaar wilde de agent met een collega een auto met drie inzittenden controleren op de N813 richting Zevenaar, maar de bestuurder ging ervandoor. Toen het voertuig uiteindelijk tot stoppen gedwongen kon worden, hoorde de betreffende agent een schot waarop hij terugschoot. Het bleek echter om een waarschuwingsschot van een collega te gaan. Het voertuig wist te ontkomen waarop de agent nog twee schoten loste. Een van de inzittenden raakte hierbij gewond.

Volgens de de rechtbank in Arnhem had de agent het vuurwapen niet zomaar mogen gebruiken. De rechter is het met de officier van justitie eens dat er geen sprake was van een dreigende situatie. De bestuurder van de auto was ongewapend. Van noodweer heeft daardoor nooit sprake kunnen zijn, aldus de rechter.

2014-10-24