Categories Nieuws Artikelen

‘Autochtone Nederlanders willen strijden tegen IS’

Zeker twintig autochtone Nederlanders wilden zich de afgelopen maanden aansluiten bij strijdkrachten die vechten tegen extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Hiervoor benaderden ze de Federatie Koerden (Fedkom) in Nederland, schrijft de Volkskrant vrijdag. Het is niet duidelijk of de strijders naar Irak of Syrië zijn vertrokken.

Minstens vier van de mannen zijn militair, aldus de krant. Ze bieden aan hun kennis te delen en vragen per mail of ze in contact kunnen komen met lokale leiders. Een oud-legerkapitein (46), die zegt te spreken namens ‘een aantal vrijwilligers’ die het tegen IS willen opnemen, vraagt in zijn mail om ‘wapens en munitie bij aankomst’ en ‘contact met het Koerdische leger voor samenwerking en ondersteuning’, aldus de Volkskrant.

De Koerdische Democratische Partij Nederland (KDPNL) zegt dat zeker drie Nederlanders al in Irak tegen IS vechten. Mogelijk gaat het om drie leden van motorclub No Surrender, van wie bekend is dat ze tegen IS strijden. Zij zijn oud-militairen.

Defensie zegt in een reactie tegen de krant dat het oud-werknemers vrij staat zich in het conflict te mengen. “Defensie respecteert de vrijheid van oud-personeel om hun postactieve bestaan zelf in te vullen. Hoe men dat doet, valt niet onder de verantwoordelijkheid van Defensie.”

De Fedkom raadt de mensen die zich aanmelden af zich te mengen in de strijd. “We vertellen ze dat de strijdende Koerden niet zozeer behoefte hebben aan mankracht, maar aan zware wapens”, zegt een bestuurder. “Met de meesten verliezen we daarna het contact. Als ze er echt naartoe willen gaan, vinden ze wel een andere manier.”

2014-10-31