Categories Nieuws Artikelen

Advocaat verdachten jihadisme hekelt terrorismewet

De advocaat van de twee 19-jarige vrouwen die eerder deze week op het vliegveld van Rotterdam werden aangehouden op verdenking van terrorisme, hekelt het Nederlandse terrorismebeleid. Bewijslast doet er volgens hem niet meer toe. Volgens Stefan van Paridon hadden de vrouwen ‘niet de intentie’ zich aan te sluiten bij de gewapende strijd in Syrië of Irak, zo laat hij vrijdag weten.

“Het wetboek van strafvordering vereist tegenwoordig geen bewijs meer als het gaat om terrorisme. Een verdenking is voldoende”, aldus Van Paridon. “Er zijn meer aanwijzingen dat deze meiden zich niet bij de gewapende strijd wilden aansluiten dan wel. De rechter-commissaris heeft dat ook geoordeeld, maar dat maakt tegenwoordig niet meer uit wanneer het zou gaan om terrorisme. Het OM kan zijn gang gaan.”

Aanleiding voor de arrestatie is volgens Van Paridon een melding geweest van een bezorgd familielid. Die vreesde dat de vrouwen zich zouden mengen in de oorlog of in de prostitutie zouden belanden. Een van de vrouwen wilde volgens Van Paridon in het buitenland gaan wonen, onduidelijk is waar. De andere vrouw beschikte al over een ticket terug naar Nederland. Zij wilde volgens de advocaat slechts een paar dagen naar Istanbul.

De twee vrouwen uit de omgeving van Eindhoven werden maandag gearresteerd. Volgens het OM wilden de vrouwen naar Turkije om zich vervolgens in Syrië aan te sluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat. De vrouwen zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar hun paspoorten zijn wel ingenomen. Bij huiszoekingen zijn gegevensdragers en een aantal religieuze boeken in beslag genomen.

2014-10-31