VVD-Kamerlid ontving geld van omstreden Van Pol

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft in zijn tijd als wethouder in Venlo geld aangenomen van projectontwikkelaar Piet van Pol. Verheijen kon bijna zevenduizend euro campagnegeld bijschrijven, meldt weekblad Elsevier woensdag.

 Volgens Elsevier heeft Van Pol in januari en februari 2011 minstens drie keer geld overgemaakt aan de campagnekas van Verheijen. Het zou in totaal gaan om 6750 euro.

 De betalingen zijn niet gemeld, terwijl politieke partijen giften boven de 4500 euro openbaar moeten maken. In Elsevier zegt Verheijen dat dat niet hoefde, omdat betalingen door twee afzonderlijke rechtspersonen waren gefactureerd.

 Ten tijde van de transactie onderhandelde Verheijen met Van Pol over de verkoop van een terrein in de binnenstad van Venlo. De Limburgse zender L1 meldde vorig jaar dat dit terrein voor 135 duizend euro onder de taxatiewaarde aan Van Pol was verkocht.

 Van Pol zou Verheijen ook op een andere manier hebben gespekt. NRC Handelsblad meldde vorig jaar dat Van Pol geld stopte in een bedrijf dat campagnes van Limburgse VVD’ers financierde, waaronder die van Verheijen.

 Vastgoedhandelaar Van Pol heeft al een justitieel onderzoek naar zich lopen. Hij zou VVD-wethouder Jos van Rey hebben omgekocht. In ruil zou Van Pol zijn bevoordeeld door de oud-wethouder van Roermond bij het toekennen van bouwprojecten. De vastgoedman werd onlangs formeel als verdachte aangemerkt.

 

 2014-11-05