‘Moskee moet familie jihadist opvangen’

Moskeeën moeten veel meer doen om familieleden van jihadisten te helpen. Zij kunnen hen bijvoorbeeld in contact brengen met lotgenoten, zegt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dinsdag in Trouw.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kondigde maandag aan dat er een vast steunpunt komt voor families van vertrokken en potentiële jihadisten, maar de daadwerkelijke hulp moet worden verstrekt door maatschappelijke organisaties en moskeeën, zegt jongerenimam Yassin Elforkani namens het CMO.

Vertrouwelijkheid is volgens de imam erg belangrijk. “Je moet als ouder zeker weten dat wat je vertelt niet wordt doorgespeeld naar de politie. Bovendien staan lokale stichtingen en imams veel dichter bij het probleem”, zegt Elforkani in de krant. “Je stapt als ouder niet zomaar op een orgaan van de landelijke overheid af.”

 Een deel van de moskeeën onderhoudt volgens Elforkani al contact met familieleden van jihadisten. Maar bij veel moskeeën heerst volgens hem verlegenheid en onzekerheid als het om jihadisten gaat. “Ze ontkennen dat jihadisme ook binnen en aan de randen van hún gemeenschap een probleem is. Dat baart ons zorgen.”

2014-11-11