Gemeenten in de clinch met softwareleverancier

Zo’n vijftig gemeenten verzetten zich tegen een forse tariefsverhoging die hun softwareleverancier PinkRoccade Local Government wil doorvoeren. De gemeenten kregen in juli een brief waarin wordt aangekondigd dat de tarieven met veertig tot vijftig procent stijgen, schrijft het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur dinsdag.

De tariefstijging betekent dat gemeenten tienduizenden euro’s meer moeten betalen. Als reden voor de stijging noemt PinkRoccade dat veel software is ontwikkeld voor overheidsregelingen die inmiddels zijn uitgesteld. Hierdoor is de software niet op de markt te brengen en loopt het bedrijf inkomsten mis. Ondertussen moeten twee productlijnen, een voor de oude software en een voor de nieuwe software, in stand worden gehouden en dat kost ook geld.

Het meest in het oog springende voorbeeld is volgens salesdirecteur Erwin Witte van PinkRoccade de vervanging van het oude systeem voor de bevolkingsadministratie. Het nieuwe systeem, de Basisregistratie Personen (BRP) moet het voor inwoners gemakkelijker maken onder meer een adreswijziging door te voeren. “Daarover is heel duidelijk 1 januari 2014 als ingangsdatum gecommuniceerd”, zegt Witte tegen Binnenlands Bestuur. “Als dat een jaar langer duurt, prima, maar nu moeten we maar hopen dat het in 2018 gaat gebeuren.”

Om de innovaties van de nieuwe systemen toch in te kunnen zetten, zijn die deels beschikbaar gemaakt in de oude software. Dat is volgens het bedrijf gratis gebeurd. De tariefverhoging zou alleen te maken hebben met het uitstel van de overheidsregelingen.

Maar een gemeente als Rheden heeft daar volgens het vakblad geen boodschap aan. De gemeente stelt in een eind september verzonden brief dat feitelijk wordt gevraagd te betalen voor een forse investering in een nieuwe functionaliteit waar de gemeente niet om heeft gevraagd en die de gemeente niet gebruikt. Met de nieuwe functionaliteit anticipeerde het bedrijf op nieuwe wetgeving, maar dat die nu wordt uitgesteld hoort volgens Rheden bij het ondernemingsrisico en dat zou niet bij bestaande klanten moeten worden neergelegd.

Veel gemeenten zijn het niet eens met de verhoging en hebben zich aangesloten bij een initiatief van de gemeente Elburg. De advocaat van de gemeente probeert er in overleg met het bedrijf uit te komen. Van de ongeveer tweehonderd gemeenten met software van het bedrijf, zijn er 164 lid van de Gebruikersvereniging PinkRoccade Local Government. Die is niet van plan een rechtszaak aan te spannen. De vereniging bestrijdt dat het alleen om een tariefsverhoging gaat en wijst erop dat gemeenten voor een prikje nieuwe mogelijkheden krijgen. Ook verwacht de vereniging dat er voor 1 januari in goed overleg een oplossing komt.

2014-11-11