Gefilmde patiënten opnieuw om toestemming gevraagd


Alle mensen die in het VUmc gefilmd zijn voor het nieuwe, door Eyeworks geproduceerde programma van RTL worden benaderd met de vraag of ze nog steeds achter het programma staan. Dat laten de drie partijen donderdag weten in een persverklaring.

De betrokkenen bij de eerste aflevering van 24 Uur: Tussen Leven en Dood hebben volgens Eyeworks al opnieuw toestemming gegeven voor het uitzenden van de beelden. In totaal zijn 215 bezoekers van de spoedeisende hulp gevraagd medewerking te verlenen aan het programma, waarvan 150 mensen toestemming gaven.

Het programma raakte in opspraak toen woensdagavond bleek dat een meisje tijdens een gesprek met een kinderarts werd gefilmd zonder dat vooraf om toestemming was gevraagd. Een hoogleraar medisch recht en een klinisch ethicus meldden in Nieuwsuur dat het ziekenhuis het medisch beroepsgeheim heeft geschonden door opnames toe te staan.

Het VUmc, RTL en Eyeworks noemen het incident ‘betreurenswaardig’. Het ziekenhuis en Eyeworks hebben excuses aangeboden aan de vader en dochter die ongevraagd waren gefilmd. De man start echter toch een klachtenprocedure tegen het VUmc. Hij vindt dat de privacy van zijn dochter is geschonden.

Het ziekenhuis, RTL en Eyeworks hebben een meldpunt geopend voor mensen die in de opnameperiode op de spoedeisende hulp zijn geweest en vragen hebben.

23 februari 2012, 16:31 
©novum