Categories Nieuws Artikelen

Koenders keurt PvdA-tweet Turkse diplomaat af

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) keurt het af dat een Turkse diplomaat het vertrek van de twee Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de PvdA-fractie op Twitter heeft toegejuicht. “Dit is een zaak van Nederland”, zei Koenders vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

Iedereen mag twitteren wat hij wil, maar dit is geen onderwerp waar Turkije iets mee te maken heeft. Het debat over het integratiebeleid is een Nederlandse aangelegenheid. Hier wordt het debat ook in volle openheid gevoerd. “Dus dit is niet een zaak van Turkije. Het is een zaak van Nederland.”

“Mijn boodschap is duidelijk: het integratiebeleid willen we voeren op een manier die met respect naar alle bevolkingsgroepen is. Daar gaat de Turkse regering niet over.” Koenders is vooralsnog niet van plan om opheldering te vragen bij de Turkse regering. “Het is nu nog een tweetje. Als dat echt een politieke boodschap is die van de Turkse regering komt, gaan we daar uiteraard over spreken. Belangrijkste is te zeggen: dit is een zaak van Nederland en nog meer van de PvdA-fractie.”

 

Naar aanleiding van het opstappen van Kuzu en Öztürk prees Mustafa Ünver hen. Ik wil de heer Tunahan Kuzu en meneer Selcuk Öztürk feliciteren met hun eerlijke en moedige standpunten”, schreef hij op Twitter. Ünver werkt op de Turkse ambassade in Den Haag en is verantwoordelijk voor ‘religieuze zaken’.

2014-11-14