Geen straf voor verkopen Mein Kampf

Een Amsterdamse galeriehouder die in zijn winkel Hitlers propagandaboek Mein Kampf te koop aanbood, is ontslagen van alle rechtsvervolging. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De verkoop is weliswaar in principe strafbaar, maar een veroordeling zou indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting.De tekst van het antisemitische geschrift is tegenwoordig met een paar muisklikken op internet te vinden. Om galeriehouder Michiel van Eyck te kunnen veroordelen moet daarom volgens de rechter blijken dat joden gevaar lopen door de verkoop van de antiquarische exemplaren.

Van een dergelijk gevaar is volgens de rechter in dit specifieke geval geen sprake. In andere gevallen is een veroordeling echter wel denkbaar, zo benadrukte hij.

De rechter wijkt met zijn uitspraak af van eerdere strafzaken rond de verkoop van het antisemitische geschrift. De verkopers werden daarin veroordeeld, al kregen ze niet altijd een straf opgelegd.

Het Openbaar Ministerie had drie weken geleden een boete van vijfhonderd euro geëist tegen Van Eyck. In een eerste reactie spreekt het van een ‘doortimmerd, deugdelijk vonnis’. Het OM is blij dat de rechter niet heeft geoordeeld dat de verkoop an sich niet langer strafbaar is, ook al is de galeriehouder niet veroordeeld.

Het oordeel van het OM staat in scherp contrast met dat van Federatief Joods Nederland (FJN) dat de zaak vorig jaar aan het rollen bracht. Een vertegenwoordiger van het genootschap vindt de uitspraak niet goed onderbouwd.

“Een dieptepunt in de Nederlandse rechtspraak en olie op het vuur in het licht van het huidige antisemitisme”, aldus FJN. “De vrijheid van meningsuiting mag niet prevaleren boven de grieven die de verkoop van het boek teweegbrengt.”

Of het tot een hoger beroep komt in de zaak, is niet duidelijk. Justitie heeft twee weken de tijd om het vonnis te bestuderen en beroep aan te tekenen.

2014-11-21