Kabinet betaalt naheffing EU nog dit jaar

Het kabinet betaalt nog dit jaar de naheffing van 1,1 miljard euro aan EU-afdrachten. Dat is vrijdag in de ministerraad besloten. De naheffing kan tot 1 september betaald worden. Nederland krijgt ook 460 miljoen euro terug van de EU, waardoor de netto naheffing op 642,7 miljoen euro uitkomt. De Europese Commissie bepaalt op een later tijdstip wanneer Nederland dat geld terugkomt.

De volledige betaling werd mogelijk gemaakt door meevallers. Daardoor bleef het begrotingstekort op 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Er is een grens van drie procent gesteld voor alle Eurolanden. “Gegeven de ruimte op de begroting is het in het belang van Nederland om nog dit jaar te betalen”, verklaarde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

De staatsschuld komt dit jaar naar verwachting uit op 69,4 procent van het bbp. Dat is 0,4 procentpunt beter dan wat in de miljoenennota was berekend. De vervroegde aflossing door ING van de laatste 1,025 miljard euro die het de staat schuldig was, speelde hier een belangrijke rol in.

2014-11-21