Advocaat Sabir K. spant twee rechtszaken aan

De advocaat van terreurverdachte Sabir K. vindt de aanhouding van zijn cliënt om aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd ‘onbegrijpelijk’ en ‘in strijd met de rechtsstaat’. Raadsman André Seebregts spant daarom twee rechtszaken aan. “Hij is al ruim anderhalf jaar vrij en heeft geen problemen veroorzaakt. Dit kan juridisch helemaal niet.”

Seebregts vraagt de rechtbank in Rotterdam K.’s vrijlating uit uitleveringsdetentie te gelasten. Die zaak dient waarschijnlijk volgende week, verwacht hij. Daarnaast spant de advocaat een kort geding aan bij de rechtbank in Den Haag met als doel de uitlevering te verbieden. “Dat kan een aantal weken duren, maar het ministerie van Justitie heeft toegezegd op de uitspraak te wachten. Ik hoop dat mijn cliënt dan al lang op vrije voeten is”, laat Seebregts vrijdag weten.

K. werd donderdagavond opnieuw aangehouden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet hier ondanks gerechtelijke uitspraken geen obstakel meer voor. Het hof in Den Haag bepaalde vorig jaar dat K. niet aan de VS mag worden uitgeleverd, omdat de Nederlandse staat onvoldoende had gedaan om zich ervan te verzekeren dat de VS niet betrokken zijn geweest bij de foltering van K. in Pakistan. De Hoge Raad heeft dit oordeel bevestigd.

Een arrestatieteam hield K. op straat aan en kreeg volgens de raadsman een doorgeladen vuurwapen tegen zijn hoofd. Voor Seebregts kwam de aanhouding onverwachts. “Het is daadwerkelijk onbegrijpelijk. Deze zaak is uitgeprocedeerd tot de hoogste instantie.”

De autoriteiten in de VS verdenken de Nederlands-Pakistaanse K. van terroristische activiteiten tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. K. werd in 2010 opgepakt door de Pakistaanse autoriteiten opgepakt en naar eigen zeggen tijdens zijn detentie gemarteld door de Pakistaanse geheime dienst. Pakistan heeft hem vervolgens op transport naar Nederland gezet.

Opstelten had de uitlevering eerder toegestaan op voorwaarde dat Sabir K. tijdens zijn verblijf in de Amerikaanse gevangenis wordt behandeld aan zijn posttraumatische stressstoornis. Nu het Amerikaanse ministerie van justitie heeft ontkend dat de VS op enigerlei wijze betrokken zijn geweest bij de aanhouding van Sabir K. in Pakistan, dacht de minister K. alsnog uit te kunnen leveren. De bewindsman wilde dat heel snel doen, volgens de advocaat binnen een dag of tien. Seebregts heeft de toezegging gekregen dat eerst de uitspraak van de Haagse rechtbank wordt afgewacht.

2014-11-21