Rutte: excuses Turkije niet nodig

Het Nederlandse kabinet vindt excuses van de Turkse regering voor kritiek op het Nederlandse integratiedebat niet nodig. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Volgens de premier heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) eerder deze week heel duidelijk gemaakt aan zijn Turkse collega dat Nederland geen bemoeienis wenst van buiten met het Nederlandse integratiedebat. Maar omdat de Turken hebben gezegd dat de verklaring over racisme in Nederland niet bedoeld was voor de Nederlandse overheid, zijn excuses niet nodig, aldus Rutte.

Koenders en ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), in het kabinet verantwoordelijk voor integratiebeleid, zullen de kwestie de komende tijd ook nog wel een aantal keer bespreken met hun Turkse collega’s, aldus Rutte.

2014-11-28

Minister Asscher zei daar eerder het volgende over: