Koenders kritisch over leuzen bij Turkse demo

Het kabinet heeft kritiek op leuzen die Turkse demonstranten begin juni uitten bij een betoging tegen het Armeense genocidemonument in Almelo. Dat blijkt uit een brief van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. “Het kabinet is van mening dat de gebruikte leuzen en gespeelde muziek tijdens de demonstratie in Almelo niet bijdragen aan een oplossing van deze ernstige kwestie”, aldus Koenders.

Het monument werd in april onthuld om de slachtoffers van de massamoord die de Turken in 1915 op de Armeniërs pleegden te herdenken. Turkse organisaties demonstreerden er in juni tegen en speelden toen onder meer oude Turkse legermuziek uit de tijd van het Ottomaanse regime.

In de Kamer vroegen CDA, SP, PVV, ChristenUnie en SGP het kabinet opheldering over de bemoeienis bij de demonstratie van de Turkse overheid.

2014-12-02