‘Plasterk meest geschikte PvdA-leider’

Ronald Plasterk wordt gezien als de meest geschikte leider voor de PvdA. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 41 procent van alle Nederlanders de voormalig minister van OCW het meest geschikt vindt om leiding te geven aan de sociaaldemocraten. Diederik Samsom eindigt als tweede met 36 procent, Nebahat Albayrak scoort negentien procent, Martijn van Dam zeventien procent.

Ook onder PvdA-stemmers en potentiële PvdA-stemmers is Plasterk favoriet. Iets meer dan de helft van hen denkt dat Plasterk ook een goede premier zou zijn. De overige drie kandidaten voor het partijleiderschap worden door PvdA-stemmers en potentiële kiezers een stuk minder geschikt gevonden.

Diederik Samsom wordt het meeste electorale potentieel toegedicht. Van alle respondenten denkt 22 procent dat hij van de PvdA de grootste partij kan maken. Negentien procent denkt dat Plasterk dat kan, tien procent verwacht dat Albayrak de PvdA de verkiezingen kan laten winnen, slechts zes procent denkt dat Van Dam dat kan.

Van Samsom wordt ook verwacht dat hij in het debat het beste weerwoord kan geven aan Geert Wilders (PVV) en Emile Roemer (SP). Albayrak wordt als de minste debater gezien.

De komende weken kunnen PvdA-leden hun stem uitbrengen op een van de vier kandidaten. Mogelijk komen daar nog nieuwe namen bij. Tot dinsdag 12.00 uur mogen fractieleden zich aanmelden voor de interne verkiezingsstrijd.

27 februari 2012, 23:02 
©novum