AIVD luisterde advocaten terreurverdachten af

De AIVD heeft (oud-)advocaten van kantoor Prakken d’Oliveira uit Amsterdam vaak en lang afgeluisterd. Dat blijkt volgens het kantoor uit een antwoord van minister Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op een klacht. Het kantoor verdedigt onder anderen veel terrorismeverdachten.

Een deel van de klacht is gegrond verklaard, staat in de brief van de minister. De inlichtingendienst heeft de inzet van bijzondere bevoegdheden tegen de advocaten van voldoende waarborgen voorzien, concludeert Plasterk na onderzoek van de commissie van toezicht voor inlichtingendiensten CTIVD. Volgens deze commissie zijn er ‘onvoldoende waarborgen voor het uitwerken van deze afgeluisterde telefoongesprekken en e-mails’. Op dit punt heeft de AIVD ‘onbehoorlijk’ gehandeld, stellen de CTIVD en Plasterk vast.

De Nederlandse Orde van Advocaten is zeer ontstemd over de afluisterpraktijken. “Ontluisterend dat er geen controle is op afluisteren, onacceptabel dat er een klacht nodig is om dit aan het licht te brengen. De positie van de advocaat binnen de rechtsstaat wordt op deze manier met voeten getreden door de AIVD, dat is onacceptabel”, aldus de orde. De organisatie zegt er alles aan te doen om deze ‘grove inbreuk op het beroepsgeheim’ te stoppen.

2014-12-18