Kamer neemt afscheid van Cohen

De Tweede Kamer heeft dinsdag afscheid genomen van Job Cohen, die vorige week het PvdA-leiderschap en het Kamerlidmaatschap neerlegde. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet roemde Cohens ‘waardige en respectvolle wijze van debatteren’.

In de Tweede Kamer onderscheidde Cohen zich door zijn ‘oprechte, waardige en respectvolle wijze van debatteren’, zei Verbeet. “Altijd op de bal, niet op de man.” Toen Cohen het PvdA-leiderschap overnam van Wouter Bos, was hij zich er volgens zijn partijgenote ten volle van bewust dat hij mogelijk geen premier zou worden, maar Kamerlid. “Het lidmaatschap van de Tweede Kamer zag u als een minstens zo eervolle en belangrijke functie als het ministerschap”, zei Verbeet.

De manier waarop Cohen vorige week bekendmaakte dat hij opstapte, heeft volgens de Kamervoorzitter ‘velen geraakt’. “Het getuigt van een sterk en moedig karakter als je als politicus zo durft te erkennen wat je grenzen zijn”, stelde Verbeet, die Cohen verder typeerde als een ‘gewaardeerd collega en gewoon een fijn mens’.

Cohen herhaalde in zijn afscheidsbrief aan Verbeet dat hij is opgestapt omdat hij zichzelf niet effectief genoeg vond. Het blijft zijn ambitie om bij te dragen aan het overbruggen van tegenstellingen in de samenleving, maar niet langer vanuit de Tweede Kamer. Hij wenste de vijf kandidaten voor zijn opvolging succes.

28 februari 2012, 16:20 
©novum