Joden geschokt door nieuwe aanslag

Joodse organisaties in Nederland reageren met afschuw op de gijzelingsactie vrijdag in een joodse winkel in Parijs. “Het is afschuwelijk”, zegt voorzitter Jaap Fransman van het Centraal Joods Overleg. “Wij zitten weer in de hoek waar letterlijk en figuurlijk de klappen vallen.”

Fransman denkt dat de angst toeneemt binnen de joodse gemeenschap in Nederland. “Die was er al, maar de gebeurtenis in Parijs kan een extra impuls zijn voor angst. Dat is een hele begrijpelijke reactie.”

Ook voorzitter Ron van der Wieken van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom spreekt van ‘een afschuwelijke toestand’. “Maar het verbaast ons niet. Wij zijn de ergste vijand van de extreme islam. Het baart me zorgen. Het voegt toe wat we al weten: wij zijn het eerste target voor islamitische extremisten.”

2015-01-09