Leerlingen nemen vaker wapen mee naar school

Het komt steeds vaker voor dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs een wapen meenemen naar school, blijkt uit de nieuwste Veiligheidsmonitor van het ministerie van Onderwijs. Die onderzoekt iedere twee jaar hoe het is gesteld met (het gevoel van) veiligheid op scholen.

Uit de Veiligheidsmonitor 2014, die het ministerie onlangs publiceerde, blijkt dat 29 procent van de ondervraagde leidinggevenden op scholen te maken heeft gehad met leerlingen die een wapen op zak hadden. In 2012 was dat nog 22 procent en in 2010 zeven procent.

Overigens blijkt uit de monitor ook dat de meeste leerlingen zich op school veilig voelen. 94 procent van de ondervraagde leerlingen voelt zich veilig op school, en 92 procent van de leerlingen voelt zich veilig in de omgeving van de school. Dat relatief grote gevoel van veiligheid is de afgelopen jaren constant gebleven, blijkt uit een vergelijking met eerdere veiligheidsmonitors.

De afgelopen week vonden kort achter elkaar drie steekpartijen plaats op scholen in Amsterdam, Delft en Den Haag. Volgens de VO-raad, voor voortgezet onderwijs, zijn deze incidenten niet direct aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te nemen op scholen, liet een woordvoerster woensdag weten.

2015-01-28