Opstelten moet zeggen wat politie niet doet

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet ook eens durven te zeggen wat de politie niet kan of zal doen. Er zijn op dit moment honderden doelen geformuleerd die prioriteit voor de politie zouden moeten zijn, terwijl de organisatie tegelijkertijd wordt gereorganiseerd en ingekrompen. De politie loopt tegen de grenzen van de mogelijkheden aan.

Dat hebben politiechef Stoffel Heijsman en burgemeester Hubert Bruls (Nijmegen) maandag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers van de politie-eenheid Oost-Nederland. Deze politie-eenheid omvat Gelderland en Overijssel. Het is de grootste eenheid van Nederland met de meeste inwoners.

Oost-Nederland legt binnen enkele weken voorstellen bij de minister op tafel om rust in de organisatie te brengen. Ook de andere politie-eenheden gaan dat doen volgens Bruls. Landelijke mogelijkheden zijn volgens hem het vereenvoudigen van de wirwar aan ICT-applicaties binnen de politie en de bedrijfsvoering aanpakken.

Daarnaast is maatwerk voor elke politieregio noodzaak. “Sinds de komst van de nieuwe politieorganisatie is een fenomenale prestatie geleverd, maar de politie houdt dit geen jaren meer vol. De minister is goed in het formuleren van nieuwe ambities, maar nu moet hij gas terugnemen”, aldus Bruls, burgemeester van de grootste gemeente in het gebied.

Volgens Heijsman vreten de reorganisatie en de inkrimping energie. “De reorganisatie is belangrijk, maar de ruimte voor nog meer extra prioriteiten is vrijwel op.” Bruls vergelijkt de situatie met een verbouwing. “Als je de keuken verbouwt, kun je geen tiengangendiner serveren. Dan is een driegangendiner ook heel mooi.”

02-02-2015