’Actie moskee Leiden toont nieuwe situatie’

De bezettingsactie bij de moskee in aanbouw in Leiden zaterdagochtend toont volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) aan dat er een ‘nieuwe situatie’ is ontstaan wat betreft moslimhaat in Nederland. “Er was sprake van een georganiseerde actie van een groep die ideologisch gedreven is”, aldus Yassin Elforkani van het CMO.

Eerdere aanvallen op moskeeën zoals brandstichting of het neerleggen van varkenskoppen waren volgens hem veelal acties van individuen. De bezetting van het dak van de moskee in aanbouw in Leiden daarentegen was de actie van een groep die zich via Facebook had georganiseerd. Op sociale media is ook te zien dat de groep tientallen sympathisanten heeft.

Het CMO, dat 380 moskeeën in Nederland vertegenwoordigt, heeft zaterdag meteen spoedoverleg gehad en is in contact met de politie. “We maken ons grote zorgen over escalatie en vragen ons af wat de komende acties zullen zijn”, aldus Elforkani.

Zaterdagochtend waren vijf mannen, in leeftijd variërend van 21 tot 35 jaar, op het dak van de moskee in aanbouw geklommen. Zij brachten spandoeken aan met teksten als ‘In Leiden begint de victorie’ en ‘Stop de Islam’. De politie heeft hen angehouden omdat zij zich op een afgesloten bouwterrein hadden begeven waar de toegang verboden is. Zij zijn na verhoor heengezonden. Zij behoren tot de rechtse actiegroep Identitair Verzet, die op Facebook de verantwoordelijkheid voor de actie opeist.

2015-02-07