Kuzu en Öztürk willen af van ‘allochtoon’

De termen allochtoon en integratie moeten verdwijnen. Om begrip te kweken voor de tegenstanders van Zwarte Piet moet er een museum over het Nederlands slavernijverleden komen. De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zeggen dat in een interview met Nu.nl. De twee, van Turkse komaf, stapten enkele maanden terug uit de PvdA na een conflict over integratie. Sindsdien vormen ze een onafhankelijke fractie. Maandagmiddag presenteren ze hun partijprogramma.

Volgens Kuzu en Öztürk worden allochtonen ‘gecriminaliseerd’. “Deze groep heeft jarenlang van de politiek te horen gekregen een probleem te zijn, crimineel te zijn, terrorist te zijn. Terwijl het overgrote deel daar niets mee te maken heeft. Daardoor voelen zij zich tweederangsburgers. Omdat wij streven naar een democratische rechtstaat op basis van gelijkwaardigheid van ras en religie, schaffen wij de term ‘allochtoon’ en ‘integratie’ af.”

2015-02-09