Buitenlandse spionagedienst mag niet inbreken

Buitenlandse veiligheidsdiensten mogen niet zomaar inbreken in computersystemen van bedrijven in Nederland. Als dat wel gebeurt, is dat illegaal en dan zal het kabinet de betrokken landen daarop aanspreken en maatregelen nemen.

Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van een mogelijke hack bij het beveiligingsbedrijf Gemalto, dat in Nederland een vestiging heeft.

Volgens D66 wijst alles erop dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten achter de inbraak zitten. Zij zijn uit op gegevens waarmee ze communicatie van burgers kunnen onderscheppen zonder dat ze daarvoor toestemming hebben van overheden.

De Tweede Kamer is ongerust over deze praktijken, ook al gaat het om diensten uit bevriende landen.

2015-02-24