Culturele sector staat stil bij Vrouwendag

Een aantal culturele instellingen staat donderdag stil bij de 101e Internationale Vrouwendag. Niet alleen worden debatten georganiseerd, ook wordt een inzamelingsactie gelanceerd en een muziekmarathon met vrouwelijke componisten gehouden.

Het Huygens Instituut, het instituut voor vrouwengeschiedenis Aletta en de Universiteit van Amsterdam lanceren een fondsenwervingsactie voor een boek. Het werk en de bijbehorende tentoonstelling 1001 Vrouwen moet beroemde, spraakmakende en invloedrijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht brengen.

In het Amsterdamse debatcentrum De Balie wordt een manifestatie gehouden met vrouwelijke kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en andere artiesten. In het Concertgebouw kunnen muziekliefhebbers donderdagavond composities horen van vrouwelijke componisten als Lili Boulanger, Alma Mahler en Clara Schumann.

Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland organiseert in het debatcentrum De Rode Hoed in de hoofdstad een debat over het salaris van vrouwen, dat nog steeds ongeveer twintig procent verschilt van dat van mannen. Europese vrouwen moeten jaarlijks twee maanden langer werken om hetzelfde te verdienen als mannen.

In Den Haag wordt in Museum de Gevangenpoort een tentoonstelling geopend over vrouwen in het gevang. Een aantal opmerkelijke vrouwelijke gedetineerden komt voorbij aan de hand van beeld- en archiefmateriaal. Ook worden deze maand rondleidingen georganiseerd waarin vrouwelijke veroordeelden centraal staan.

08 maart 2012, 10:48 
©novum