Vier jaar geëist tegen frauderende zorgdirectrice

De 50-jarige oud-directrice van zorginstelling Ansa moet als het aan het justitie ligt vier jaar de cel in voor jarenlange fraude met zorgsubsidies. Het Openbaar Ministerie in Lelystad eiste vrijdag ook dat ze haar beroep als zorgverlener vijf jaar niet mag uitoefenen.

Het fraudebedrag overstijgt de drie miljoen euro. De vrouw uit Lelystad gaf dat volgens het OM met haar partner uit aan luxe goederen. Beiden worden daarom verdacht van witwassen. Tegen de 48-jarige man eiste het OM een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De vrouw vervalste onder meer aanvragen van persoonsgebonden budget (pgb), verantwoordingsformulieren en documenten om leefgeld voor cliënten aan te vragen. Hiermee lichtte ze niet alleen cliënten, maar ook zorgkantoren op. De directrice werd op 4 november 2010 aangehouden, waarbij beslag werd gelegd op ruim twee ton, elf woningen en sieraden en horloges ter waarde van vier ton.

De zorginstelling verleende onderdak aan mensen met psychische en sociale problemen. De verdachte zette die zwaarder aan in de formulieren om meer pgb te verkrijgen. Ook liet ze cliënten, soms onder druk, blanco formulieren tekenen, waarop zij later bedragen invulde.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

09 maart 2012
© novum