Rutte: geen voorkeur voor PvdA-leider

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geen voorkeur voor wie de nieuwe leider van de PvdA moet worden. “Oprecht niet”, zei hij vrijdag na de ministerraad. “Dat vind ik echt een zaak van de PvdA.”

Momenteel strijden Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Pasterk, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi om het partijleiderschap van de PvdA, nadat Job Cohen aftrad. De PvdA heeft het minderheidskabinet op twee belangrijke dossiers altijd gesteund: de eurocrisis en het pensioenakkoord.

Rutte is niet bang dat de persoon van de nieuwe PvdA-leider van invloed is op de steun aan het kabinet. “Het is geen kwestie van het kabinet helpen”, zei Rutte. Dat de PvdA het kabinet op enkele punten heeft gesteund past bij de traditie als brede volkspartij zoals ook VVD en CDA dat zijn. Die partijen laten altijd het landsbelang meewegen. Dat deed de PvdA ook al voordat Cohen aan het roer stond, aldus Rutte.

En op ‘verreweg de meeste punten’ steunt de PvdA het kabinetsbeleid overigens niet, zei Rutte. De nieuwe PvdA-leider kan niettemin een telefoontje uit het Torentje verwachten. “Zodra de leider is gekozen zal ik bellen en zeggen dat ik uitzie naar een goede samenwerking”, aldus de premier.

09 maart 2012
© novum