Hoes: onderzoek jihadnetwerk Maastricht

Politie en justitie onderzoeken of er in Maastricht een netwerk bestaat dat mensen ronselt voor de jihad en ze helpt naar het kalifaat te reizen. Dat zei burgemeester Onno Hoes van Maastricht maandag naar aanleiding van de ontvoering van twee schoolkinderen, die door hun moeder zijn meegenomen naar Syrië.

Hoes weet niet of sprake is van een netwerk van jihadisten in de Limburgse hoofdstad. ,,Dat zal uit het onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) moeten blijken”, aldus Hoes. Het OM laat de uitspraken voor rekening van de burgemeester. ,,Over lopende onderzoeken doen we nooit uitspraken.”

Het vertrek van de moeder en haar twee kinderen Luca en Aysha (beiden acht jaar) is het derde incident binnen korte tijd in Maastricht. In november vorig jaar pleegde een jihadstrijder uit Maastricht, Sultan Berzel, vermoedelijk een zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad. In dezelfde maand kwam ook de negentienjarige Maastrichtse Syriëgangster Aïcha in het nieuws. Ze zou door haar moeder uit dat land zijn gehaald.

De gemeente Maastricht, hulpinstanties en de politie hebben er volgens Hoes alles aan gedaan om te voorkomen dat een Maastrichtse moeder twee van haar kinderen naar het kalifaat van IS ontvoerde. De vrouw van Tsjetsjeense afkomst nam haar kinderen eind oktober vorig jaar mee.

De vrouw loog volgens Hoes iedereen voor. Dat maakte het onmogelijk om uitreizen te voorkomen, ook al werden gemeente en andere instanties door de school van de kinderen goed op de hoogte gehouden. ,,We hebben er bovenop gezeten”, zei Hoes. ,,Maar als ze iedereen voorliegt, is het heel moeilijk erachter te komen wat ze van plan is.”

Bij de Kinderbescherming was het gezin niet bekend. Deze dienst doet er alles aan om via kennissen en vriendinnen de moeder ertoe te bewegen de kinderen terug te laten keren.

De moeder heeft nog twee kinderen. Kinderbescherming heeft zich over deze achtergelaten kinderen ontfermd en ze op een veilig adres ondergebracht. Jeugdzorg begeleidt de kinderen en hun nieuwe gezin. ,,Deze kinderen missen hun moeder”, aldus de woordvoerder.

2015-03-16