Bonte optocht tegen racisme en discriminatie

Op initiatief van maar liefst 83 organisaties is zaterdag in Amsterdam betoogd tegen racisme en discriminatie. Een kleurrijke optocht trok van de Dam naar het Museumplein. Daar werden de deelnemers toegesproken door onder anderen tv-presentator Humberto Tan, FNV-bestuurder Coen van der Veer en actrice Anousha Nzume.

Vertegenwoordigers van moslims, joden en christenen kregen in de stoet een prominente plek. Ook de Amsterdamse afdelingen van PvdA, GroenLinks en SP deden aan de demonstratie mee. Volgens de politie verliep de demonstratie zonder incidenten. Aan een schatting over het aantal deelnemers wilden organisatoren en politie zich niet wagen. Het Parool houdt het op een paar honderd.

In de aanloop naar de demonstratie ontstond er een rel over de omstreden Marokkaanse rapper Appa die ook meedeed. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die Appa een ,,te onderwijzen straatvlegel” vindt, reageerde daarop op Twitter met een foto van Geert Wilders en de Franse politica Marine Le Pen, naar eigen zeggen om te tonen dat er ,,grotere antisemieten” zijn. Na een boze reactie van Wilders, die bekendstaat als vriend van Israël, zei Marcouch later tegen de NOS dat de PVV-voorman geen jodenhater is.

2015-03-21