Damschreeuwer uit voorzorg in cel

De Damschreeuwer is zondagavond opnieuw in de boeien geslagen. Dat gebeurde op de stoep van het Concertgebouw in Amsterdam waar later koningin Beatrix zou arriveren voor een jubileumconcert, meldt de politie maandag. De man maakte een verwarde indruk.

Gennaro P., die twee jaar geleden paniek zaaide door met een luide schreeuw de dodenherdenking op de Dam te verstoren, werd herkend door beveiligers van het Concertgebouw. Zij schakelden de politie in. Uit voorzorg is hij tijdelijk vastgehouden ‘gezien de historie van de man, zijn gedrag en het koninklijk bezoek’. P. is later op de avond vrijgelaten.

P. werd vrijdag nog in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden cel voor het incident twee jaar geleden. Hij moet zich daarvoor binnenkort melden. Ook mag hij vijf jaar niet in de buurt van de Dam komen tijdens dodenherdenking op 4 mei. Bij de paniek na de schreeuw raakten 87 mensen licht- tot zwaargewond.

De Damschreeuwer werd vorig jaar nog negentig dagen vastgezet voor winkeldiefstal. Dat gebeurde twee weken voor dodenherdenking. P. beweerde destijds zelf dat hij uit voorzorg was opgepakt uit vrees dat hij de herdenking opnieuw zou verstoren.

12 maart 2012, 11:18
© Novum