Rutte door de mangel in Europarlement

Premier Mark Rutte (VVD) heeft dinsdag felle kritiek gekregen tijdens een debat in het Europees Parlement over het omstreden Polenmeldpunt van de PVV. Verschillende fracties riepen Rutte op zich alsnog van het meldpunt te distantiëren. Rutte was niet aanwezig bij het debat in Straatsburg.

“Ik betreur het dat de premier zich weigert te distantiëren van een website die discriminerend, leugenachtig en gewelddadig is”, zei de Franse christendemocraat Joseph Daul. Hij deed een oproep aan Rutte om zich alsnog van het meldpunt te distantiëren.

De Oostenrijkse sociaaldemocraat Hannes Swoboda stelde dat Rutte niet kan volhouden dat hij geen mening heeft over het meldpunt omdat het geen initiatief van het kabinet zou zijn. “Het gaat om een partij waarmee het kabinet een relatie heeft. Weliswaar is het geen huwelijk, maar ze liggen wel samen in bed.”

Volgens de Belgische liberaal Guy Verhofstadt is de PVV het meldpunt begonnen omdat de partij daalde in de peilingen na de kritiek van leider Geert Wilders op de hoofddoek van koningin Beatrix tijdens haar bezoek aan Oman. “Het stilzwijgen van het Catshuis is onacceptabel. We hebben er allemaal recht op te weten wat het standpunt van Nederland is.”

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vergeleek de website met Stasipraktijken. “Als Rutte de website niet veroordeelt, staat hij straks in het illustere rijtje Berlusconi, Orban, Rutte”, zei Cornelissen, doelend op de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi en de huidige Hongaarse premier Viktor Orban, beiden zeer omstreden.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) memoreerde dat een uur debat in het Europees Parlement tienduizenden euro’s kost. “Dat geld hadden we ons kunnen besparen als Rutte meteen de website had veroordeeld.”

PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra zei dat het meldpunt is bedoeld om de problemen in kaart te brengen die de uitbreiding van de EU heeft veroorzaakt. De ‘Brusselse elite’ sluit de ogen voor deze problemen, zei Zijlstra. “Dit parlement loopt weg voor de feiten. Dit debat gaat niet over de problemen, maar over het meldpunt dat die problemen aan de kaak stelt.” Volgens de PVV zijn al meer dan honderdduizend meldingen binnengekomen.

In de wandelgangen van de Tweede Kamer herhaalde Rutte dinsdag dat hij niet van plan is zijn standpunt te wijzigen. Het Europees Parlement stemde donderdag in met een resolutie waarin Rutte wordt opgeroepen het meldpunt te veroordelen.

Wilders toont zich weinig onder de indruk van de kritiek. “Wat een wanvertoning in Europees Parlement over PVV-meldpunt moe-landers. Ik heb het Europees Parlement opgegeven bij het Meldpunt Overbodige Parlementen”, twittert hij.

13 maart 2012, 22:07
©novum