Gros reumapatiënten kan fysio niet betalen

Acht op de tien reumapatiënten kunnen de eigen bijdrage voor de fysiotherapeut niet meer betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Reumafonds, dat in januari een meldpunt opende. Sinds begin dit jaar krijgen veel mensen met reuma fysiotherapie niet meer vergoed uit het basispakket.

Van de 2,3 miljoen mensen met reuma, hebben er 1,1 miljoen dusdanig ernstige klachten dat ze aangewezen zijn op fysiotherapie. Door het meldpunt blijkt dat misschien wel negenhonderdduizend mensen fysiotherapie niet meer kunnen betalen. Ook zegt 95 procent van de reumapatiënten problemen met het dagelijks functioneren te verwachten zonder fysiotherapie.

Doordat zes reumatische aandoeningen sinds begin dit jaar niet meer in het basispakket zitten, zijn patiënten aangewezen op een aanvullende verzekering. Gemiddeld kost zo’n pakket 55 euro per maand.

In de praktijk blijkt dat een op de acht reumapatiënten een aanvullende verzekering wordt geweigerd. Zij moeten alle kosten voor fysiotherapie uit eigen zak betalen. Met een wekelijkse behandeling van dertig euro per keer komt dat neer op ruim 1500 euro per jaar.

In totaal meldden zich zo’n 2800 mensen bij het meldpunt. Het Reumafonds wil samen met de beroepsvereniging van fysiotherapeuten, dat zelf ook onderzoek doet, minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vragen in te grijpen.

14 maart 2012, 09:07
©novum