’Turkije aanzetten tot toenadering Armenië’

Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië en samen met de Armeense regering te streven naar verzoening. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag achter een motie van die strekking van de ChristenUnie.

Aanleiding daarvoor is de herdenking op 24 april van de vermeende Armeense genocide. Volgens de Armeniërs is het dan precies honderd jaar dat Turken genocide hebben gepleegd. Turkije is van mening dat er nooit sprake is geweest van genocide. Turkije en Armenië hebben daarom nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog volkerenmoord is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen. Acceptatie van wederzijds inzicht over wat er toen gebeurd, is volgens de Tweede Kamer noodzakelijk om in de verhouding tussen Turkije en Armenië een stap vooruit te zetten.

2015-04-09