Categories Nieuws Artikelen

‘Ook orthodontisten schroeven prijzen op’

Ook orthodontisten hebben het experiment met vrije prijzen in de mondzorg aangegrepen om hun tarieven te verhogen. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag op basis van eigen onderzoek. Eerder bleek uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ al dat tandartsen hun tarieven flink hebben opgeschroefd.

De kosten van een vaste beugel liggen sinds 1 januari twaalf procent hoger dan eind 2011, toen de overheid nog de tarieven van orthodontisten bepaalde. Volgens de krant zijn de verschillen groot. Zo vraagt de duurste orthodontist 2320 euro voor een vaste beugel terwijl zijn collega er 1534 voor rekent. Gemiddeld kost een vaste beugel nu 1967 euro, dat was 1762 euro.

Ook zijn er volgens de krant extreme prijsverschillen tussen verschillende onderdelen van de beugelbehandeling. Zo kost het verwijderen van een vaste beugel bij de ene orthodontist vijftig euro en vraagt de duurste er zeven keer zoveel voor. De kosten voor de maandelijkse controle stegen van 43,42 euro naar gemiddeld 47 euro.

De krant noemt de tariefstijgingen opmerkelijk, omdat orthodontisten hun prijzen juist moesten verlagen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalde in 2010 dat de tarieven met 33 procent moesten dalen omdat orthodontisten gemiddeld ver boven het norminkomen van 140 duizend euro verdienden.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil door het vrijgeven van de tarieven de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg verbeteren. Ze zet het experiment stop als de prijzen te fors worden verhoogd.

15 maart 2012, 08:39
©novum