Honderden herdenken Armeense genocide

Op het Spuiplein in Den Haag zijn zaterdag honderden mensen samengekomen om te herdenken dat honderd jaar geleden de Armeense genocide begon. Volgens een woordvoerster van de organisatie zijn er minstens 1500 mensen op het plein.

Er zijn veel sprekers, onder wie de Kamerleden Harry van Bommel (SP), Kees van der Staaij (SGP), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Harm Beertema (PVV). Ook voeren vertegenwoordigers van Armeense, Turkse en Koerdische organisaties het woord. De manifestatie wordt afgesloten met een optocht naar de Turkse ambassade, vlakbij het Malieveld.

Volgens de Armeniërs vond de Armeense genocide plaats in 1915 en 1916. De Ottomaans-Turkse autoriteiten zouden tussen de 800.000 en 1 miljoen Armeniërs hebben vermoord. Turkije en de Turkse gemeenschap in Nederland zijn daar fel tegen. Volgens hen is er geen sprake geweest van een georganiseerde volkenmoord. 

18-04-2015