Diederik Samsom nieuwe leider PvdA

Diederik Samsom is verkozen tot de nieuwe partijleider van de PvdA. Dat maakte partijvoorzitter Hans Spekman vrijdag bekend in De Rode Hoed in Amsterdam. Samsom liet na één telronde zijn belangrijkste tegenstrever Ronald Plasterk achter zich.

Samsom behaalde 54 procent van de stemmen. Plasterk kreeg 31,6 procent en Nebahat Albayrak werd met 8,2 procent derde. Martijn van Dam moest het doen met 3,9 procent van de stemmen en Lutz Jacobi werd laatste met 2,3 procent.

Bijna zeventig procent (68,6) van de ongeveer 54 duizend PvdA-leden bracht de afgelopen dagen hun stem uit. Dat is een record, zei Spekman. De stemmers moesten op hun stembiljet een volgorde van de vijf kandidaten aangeven.

De 40-jarige Samsom zei dankbaar, trots en strijdbaar te zijn. “Ik ben dankbaar voor het vertrouwen van de leden.” Hij gaf wel aan nog slechts de beoogd partijleider van de PvdA te zijn.

Zaterdagmiddag wordt de aanstelling van Samsom bekrachtigd door een speciaal partijcongres in De Doelen in Rotterdam. Daarna moet de Tweede Kamerfractie nog officieel instemmen, maar die heeft al aangegeven zich te scharen achter de keuze van de leden.

Samsom volgt Job Cohen op, die op 20 februari de handdoek in de ring gooide. Hij vond dat hij ‘onvoldoende effectief’ was als partijleider.