Werkstraf voor sturen varkensvlees aan moskee

De Utrechter die brieven met daarin varkensvlees verstuurde aan moskeeën en moslims moet zich in een psychiatrische kliniek laten behandelen. Hij moet ook een werkstraf van 240 uur uitvoeren en heeft 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen van de rechtbank in Utrecht. De rechter rekent de man zwaar aan dat hij ,,de actualiteit heeft misbruikt voor zijn eigen doel”, aldus de uitspraak vrijdagmiddag.

De Utrechter verdacht een buurman van zijn moeder van een inbraak in haar woning. Hij wilde dat anderen deze man zouden aanpakken en verstuurde daarom uit diens naam beledigende brieven naar moslims. Dat deed hij kort na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. ,,Dat er geen ernstige incidenten zijn voorgevallen is niet aan verdachte te danken, maar aan de terughoudendheid van de briefontvangers en de politie”, stelt de rechter.

Het versturen van de dreigende scheldbrieven was het hoogtepunt van een lange periode waarin de 42-jarige ex-douanier de buurman lastigviel. Hij informeerde uit diens naam naar kinderporno bij seksshops, liet onbetaalde spullen bij de buurman afleveren, bekladde en vernielde zijn huis en klaagde over de man bij de woningbouwvereniging. In de flat had verder niemand last van de buurman. Toen de politie de afzender van de brieven met varkensvlees zocht, kwam de Utrechter al snel in beeld.

Toen de Utrechter de buurman het leven zuur maakte, was hij volgens deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom moet hij zich laten behandelen. Hij mag ook geen contact meer hebben met de buurman van zijn moeder.

2015-06-05