Categories Nieuws Artikelen

Nederland leidt EU-groep tegen haatpredikers

In de strijd tegen radicalisering van moslims komt er een Europese werkgroep tegen haatpredikers. Onder leiding van Nederland gaat de groep plannen bedenken om predikers die oproepen tot haat en geweld te weren.

De werkgroep is een initiatief van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij deed het voorstel dinsdag in Luxemburg tijdens een overleg met tien andere landen die samenwerken bij de aanpak van jihadisme. ,,Nederland en andere EU-landen worden in toenemende mate geconfronteerd met buitenlandse extremistische predikers die mogelijk een bedreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid”, stelde zijn woordvoerder.

De nieuwe werkgroep moet in oktober met voorstellen komen. Nederland werkt al aan eigen maatregelen om bij de beoordeling van visumaanvragen nadrukkelijker te kijken naar de mogelijke gevolgen voor de openbare orde en veiligheid. De werkgroep moet in kaart brengen welke aanvullende maatregelen op Europees niveau mogelijk zijn.

2015-06-16